top of page
בכל פעם נסביר מושג אחד מתחום עולם העבודה, במילים פשוטות שכל אחד יכול להבין.
והיום- מתנות לחג

כל האמור להלן אינו מהווה יעוץ משפטי ואינו נועד להחליף יעוץ משפטי פרטני

"בכל שנה אני מקבל מתנה לחג, השנה יש קיצוצים בתקציב אז אין מתנות לחג" 

"כולם קיבלו מתנה לחג של 300 ₪ ורק אני קיבלתי בקבוק יין זול"

"אצלנו בעבודה אין דבר כזה מתנות לחג"

"אני עובד בחברה רק חודשים, לא מגיע לי מתנה לחג"

"אני בחופשת לידה, לא מגיע לי מתנה לחג"

"ביום שחילקו את המתנות לחג הייתי חולה אז אני לא זכאי למתנה"

 

אחד מהמשפטים האלו דומה לסיטואציה

שבה אתם נמצאים?

בואו נעשה קצת סדר בזכאות למתנה לחג....

עו"ד מור (לוסקי) יסעור

Image by Ekaterina Shevchenko

באופן עקרוני, מעסיק לא חייב לתת לעובד מתנה לחג. אבל מתי בכל זאת הוא כן חייב?

במקרים הבאים מעסיק חייב לתת מתנה לחג לעובד;

  1. לפי צו הרחבה, למשל צו ההרחבה בתחום השמירה והאבטחה קובע כי בראש השנה ובפסח המעסיק חייב לתת מתנה לחג, ולא סתם מתנה אלא מתנה כספית בסך של 300 ₪ לכל אחד מהחגים. אז אם אתם עובדים בתחום שיש בו צו הרחבה- כדאי לבדוק האם על פי צו ההרחבה שלכם אתם זכאים למתנה (עובדי שמירה ואבטחה, עובדי חברות ניקיון ותחזוקה, עובדי חברת כוח-אדם).
     

  2. הסכם עבודה קיבוצי, מה זה בכלל הסכם עבודה קיבוצי? נרחיב על כך במאמר נפרד, אבל בקצרה- הסכם קיבוצי הוא הסכם שחל על כל העובדים בארגון אשר נוצר כתוצאה ממשא ומתן קיבוצי בין ארגון עובדים יציג ובין מעסיק או ארגון מעסיקים. מתי זה רלוונטי? אם אתם עובדים במקום בו יש ארגון עובדים ייציג, שווה לבדוק מה ההסכם הקיבוצי שלכם קובע לגבי המתנה לחג. 
     

  3. הסכם עבודה אישי- לרוב לא מתייחסים בהסכם העבודה למתנה לחג, אבל יש מקרים בהם כבר במועד החתימה על הסכם העבודה קובעים את החובה לתת מתנה לחג לעובד, ולעיתים גם את שווי המתנה.
     

  4. נוהג- אם המעסיק נוהג במשך שנים לתת מתנה לחג לעובדים, הוא חייב להמשיך לנהוג כך, אי מתן מתנה לחג לאחר שנים עלולה להיחשב הרעת תנאים (מה המשמעות של זה? נדבר בהרחבה במאמר אחר)- חשוב לציין אבל שלא כל הרעת תנאים מעמידה לעובד את הזכות להתפטר בדין מפוטר.

על איזה חגים בכלל מדובר? באופן עקרוני כשמדברים על מתנה לחג מדובר על חג ראש השנה וחג הפסח, לעיתים מעסיקים בוחרים לתת מתנות גם לחגים נוספים.

המועד למתן המתנה לחג הוא בדרך כלל בסמוך לערב החג או ליציאה לחופשה, אם מדובר במתנה פיזית (תווי קנייה, מצעים או נינג'ה גריל- אם אתם עובדים במקום מפנק) המתנה תינתן לרוב במהלך הרמת כוסית לחג. אם מדובר במתנה כספית, התשלום ישולם בשכר החודשי שלו חודש העבודה בו היה החג.

מה לגבי עובדת בחופשת לידה? האם חייבים לתת גם לה מתנה? במהלך חופשת הלידה, בגינה מתקבל תשלום יש חובה לתת גם לעובד/ת שבחופשת הלידה את המתנה לחג, במידה ומדובר בהארכה של חופשת לידה (חל"ת) אז אין חובה למתן מתנה לחג.

עובד שחולה? לא משנה האם המחלה היא בתשלום או לא, הוא עדיין נמנה עם מצבת העובדים של החברה ולכן זכאי לקבלת מתנה לחג.

שינוי שווי המתנה משנה לשנה- שנה שעברה המתנה לחג הייתה משמעותית גדולה יותר, האם המעסיק חייב לשמור על שווי המתנה? מאחר ולפי חוק המעסיק לא חייב במתן מתנה לחג, אם הוא מחליט לשנות את שווי המתנה, זו זכותו, הוא רשאי לקבוע את סוג ושווי המתנה. יש מקרים (קיצוניים מאוד) שניתן יהיה לטעון ששינוי שווי המתנה עשוי להיחשב כהרעת תנאים.

האם מותר להפלות בשווי המתנה לחג? לעובד אחד לתת סכום שונה מעובד מקביל אחר, לקבוע כי רק סוג מסויים של עובדים זכאים או לא זכאים למתנה? המעסיק רשאי לקבוע, מסיבות ראויות, מתנות שונות לסוגי עובדים שונים, למשל לעובדי הנהלה מתנה גדולה יותר מאשר עובדי מפעל, לעומת זאת אסור למעסיק לקבוע זאת מטעמים של אפליה אסורה- למשל מתנה בשווי מסויים לגברים ושווי נמוך יותר לנשים (ולהפך). בנוסף, המעסיק רשאי לקבוע כי רק עובדים מוותק מסויים יהיו זכאים לקבלת מתנה לחג, או להתנות את שווי המתנה בוותק העובד.

מיסים מיסים מיסים- אי אפשר שלא להתייחס... מתנה לחג (כספית, תלושים ופיזית) חייבת במס, ככה שבעצם העובד משלם על ההטבה שקיבל, למרות זאת, הרבה מעסיקים מגלמים את שווי המס (בעצם נושאים בנטל המס במקום העובד), חשוב לשים לב שהמתנה לחג לא

נחשבת לצורך חישוב פיצויים או הפרשות סוציאליות כלשהן.

מקווים שהצלחנו לענות לכם על כל השאלות בעניין, אם לא- נשמח לשמוע מה היה לכם חסר וננסה להוסיפו בהקדם....

תודה נחזור אלייך בהקדם

bottom of page